Wały rolnicze nie są tak popularne spośród maszyn agrotechnicznych, jeśli chodzi o pojedyncze maszyny. Częściej występują w zestawach z innymi maszynami do doprawiania roli celem zabiegów agrotechnicznych, np. z talerzówkami lub agregatami. Przyjrzyjmy się krótko rodzajom i budowie, zastosowaniu tychże wałów.

Zastosowanie wałów rolniczych

Wały rolnicze służą przede wszystkim do ugniecenia gleby i wyrównania gleby, wygładzenia ziemi, skruszenia zbitych kawałków ziemi na wierzchu. Przez samą naturę budowy wału, bardzo zbite grudy ziemskie są wciskane między bardziej grząskie części gruntu.

Rodzaje wałów rolniczych

Wał gładki

Jednolity wał gładki wyrównuje całą szerokość roboczą prasowanego pasu ziemi, stosowane jako zabiegi wstępne przed siewami lub sadzeniem ziemniaków. Czasem używa się ich do przygniecenia nawozów organicznych przez orką.

Wał pieścieniowy

Wał ten składa się z wielu krążków o dość szerokiej powierzchni skrajnych ich części w kształcie trójkątnego klina. Krążki te umieszczone są jeden obok drugiego, ugniatają ziemię w kształt piły. Z tego względu lepiej nadają się takie rodzaje wałów do kruszenia grud, niż wał gładki.

Wał wgłębny, wał Cambella

Wały te to umieszczone obok siebie wąskie krążki, zdystansowane od siebie na pewnych odległościach. Ze względu na wąską powierzchnię styku z glebą, wały te na pewną głębokość wżynają się w ziemię. Czasem spotykany jest w zestawie z pługiem do orki. Spulchniają glebę na stosunkowo dużej głębokości, ugniatając jej niskie warstwy.

Wał kruszący

Znany również jako wał Cambridge’a-Croskilla. Zbudowane są z wąskich pierścieni zębatych, oraz z pierścieni kołowych z wypustami prostopadłymi do powierzchni pierścieni. Jak sama nazwa wskazuje, są dedykowane do prac przy kruszeniu gleby, dzięki swojej budowie najskuteczniej kruszą glebę, ugniatając jednocześnie i spulchniając

 

Related posts: